Digi, tämän päivän imuri

Viime vuodet eivät ole tarjonneet internetin saralla isoja mullistuksia samalla tavalla kuin joskus aiemmin sen historiassa. Sosiaalisen median ja mobiilikäytön kasvu ovat olleet jo pitkään tuttua huttua webin kehittyessä samanaikaisesti moneen suuntaan. Vain kehitys on jatkuvaa.

Kokemukseni mukaan vuonna 2018 käyttäjäkokemus puhuttaa suurissa määrin niin tuotteiden, palveluiden kuin niiden markkinoinnin tekijöitä. Nopeasti kehittyvät digitaaliset alustat ovat siirtäneet merkittävästi valtaa asiakassuhteessa palveluntarjoajalta kuluttajalle niin harkinta- ja ostotilanteessa kuin asiakaspalvelutilanteissa. Silti edelleen monelle yritykselle sujuvan digitaalisen palvelun yhdistäminen reaalimaailmaan on iso mörkö.

Tuotteiden ja palveluiden vertaaminen verkossa on nopeaa, ja helpolla saatavissa olevat muiden käyttäjien arviot ovat useasti jopa merkittävämpi tekijä kuluttajan ostopäätöksessä kuin tuotteen tai palveluntarjoajan itsensä tarjoama tieto tuotteesta. Samalla myös asiakaspalvelulta vaaditaan entistä enemmän: asiakkaat haluavat tulla palvelluiksi valitsemissaan kanavissa, eivätkä hyväksy hissimusiikkilooppia yrityksen puhelinpalvelussa virka-aikaan klo 9–16.

Digi on 2000-luvun arjen helpotusta kuluttajalle

Esimerkkinä viime vuosisadan mullistajasta ja arjen helpottajasta voisi toimia esimerkiksi kodinkoneet: liesi, pesukone, pölynimuri… Niillä oli valtava merkitys ajankäyttöön kehittyneiden maiden arjessa. Kotien sähköistyttyä halonhakkuusta vapautunut aika oli mahdollista käyttää itsensä kehittämiseen ja ihmissuhteiden vaalimiseen.

Myöskin digitalisaation antama lupaus liittyy arjen helpottumiseen. Tarvitset vain pari klikkausta,
klik-klik, päivän ruokaostokset tehty, autolle tilattu katsastus, laskut maksettu ja tärkeä palaveri hoidettu toisella puolella Suomea olevan kollegan kanssa. Netin tarjoamat palvelut ja mahdollisuudet ovat nopea ja helppo tapa hoitaa monia tärkeitä asioita.

Mikä sitten voi mennä vikaan?

Vaikka itse palvelu periaatteessa auttaisikin asiakkaan arkea, sen huono tai keskeneräinen toteutus on omiaan heikentämään käyttäjäkokemusta. Tekijän näkökulmasta pienistä puutteista voi kasvaa käyttäjää turhauttava kokemus, joka saa hänet luopumaan palvelun käytöstä ennen kuin ensimmäistäkään tilausta on saatu tehtyä. Hiuksia harmaannuttavaksi saattaa muodostua esimerkiksi ruudulle ponnahtava virheviesti, joka ainoastaan ilmoittaa, että jokin käyttäjän antama tieto on väärin, mutta ei kuitenkaan kerro, mikä kohta on väärin täytetty tai jätetty tyhjäksi.
Koodaamisen lisäksi web developerin tai sovelluskehittäjän on osattava ottaa huomioon, millaiset asiat vaikuttavat palvelun käyttöön ja käytettävyyteen.

Digiratkaisut vuonna 2018 ovat valintoja

Webin tekemisestä on tullut yhä enemmän fiksujen valintojen tekemistä. Pitää valita, miten vie palvelunsa parhaiten mobiiliin. Pitää valita, miten toteuttaa keskustelut, vuorovaikutus ja sosiaalisen median profiilit itselle keskeisissä palveluissa. Pitää valita, miten rakentaa verkkokauppa, ja kuinka asiakkaat sinne houkutellaan. Pitää valita, mitä teknisiä ratkaisuja käyttää. Pitää valita, mitä lisäpalveluita ja markkinointiratkaisuja verkkopalveluunsa tarvitsee.
Ja ennen kaikkea, pitää valita olla ahdistumatta tästä kaikesta. Tässä hyvä yhteistyökumppani on painonsa arvoinen kultaa.

 

– Mikko Riihikallio