Why the hell am I MAD?

Jaahas, bloginkirjoitusvuoro lankesi lopultakin minulle. Vaihtelevalle ja monipuoliselle työnkuvalleni ei oikein valmista titteliä löytynyt, joten luova johtajamme Niko päätyi luomaan termin MAD, Motion Art Director. Käytännössä tämä tarkoittaa mitä tahansa liikkuvan kuvan kanssa pelaamista: kuvaamisesta animointiin ja värimäärittelyistä tehoste-kikkailuihin.

Käytän tämän tilaisuuden nyt avatakseni vähän sitä, mitä työpäiväni pitävät sisällään. Paljon kaikenlaista tulee töissä tehtyä – kaikkea sellaista, mitä vuosia sitten Kouvolan amk:ssa penkkejä kuluttamassa, medianomin titteli tulevaisuudessa hailakkana siintäen, ei vielä pystynyt aavistamaankaan. Mutta bloggaamaan en tätä ennen ole joutunut. Visuaaliset viestit ja puhe kun soljuvat itseltä tekstiä kirkkaammin. Kysykää vaikka lukion äidinkielen opettajalta (älkää).

Iso osa työtäni on ”elävien julisteiden” animaatioiden ja web-mainosvideoiden tekeminen. Katujen ja liiketilojen infonäytöt ovat kasvattaneet merkitystään valtavasti ja korvanneet perinteistä julistemainontaa. Niiden kanssa toimiminen on isolta osin teknistä tekemistä, kuten ajastusta ja hallintaa. Toisaalta se on myös sisältöjen luomista, ilmoituksen herättämistä eloon. Infonäyttöjä ja valomainoksia tuleekin seurattua eri näkökulmasta kuin keskivertokuluttaja. Harmillisen usein jätetään käyttämättä tekniikan tuoma potentiaali ja mahdollisuus erottua mainostulvassa. Tällöin mainoksista jätetään pois liike, rytmi, yllätyksellisyys, dynamiikka, nopeus ja ajankohtaisuus, ja tyydytään vain digitaaliseen julisteeseen.

Jos silmiini osuu hyvin tehty ja kiinnostava videomainos, lähtee mieleni automaattisesti pilkkomaan sitä osiin: miksi juttu toimii? Millainen rytmi? Millaiset kuvakulmat? Millaisia tehosteita, millä viesti viedään perille?

Infonäyttöjen lisäksi teen videomainontaa erilaisiin medioihin, kuten nettiin ja televisioon. Tällöin tekstin, kuvien ja efektien sijaan toimitaan perinteisemmän kuvauksen alueilla. Työ on kuvaamista, ohjaamista, leikkaamista, käsikirjoittamista, värinhallintaa ja mainoksen rytmittämistä. Olenpa joskus joutunut itse kameran eteenkin keekoilemaan.

Valmiin videopätkän takana on siis paljon työtä, asioita ja elementtejä, joita hyödyntämällä viestistä saadaan katsojalle kiinnostava ja tehokas.  Ja siksi videomainontaan myös tuhrautuu aikaa. Työ on pikkutarkkaa näpertämistä useilla osa-alueilla ja monien elementtien yhteensovittamista kiireisten aikataulujen painaessa päälle. Välillä tietokonekin ihmettelee kaikkea sitä datan ja rendaamisen määrää, ja siinä sitä ihmettelee sitten mieskin, mutta projektin loppuunsaattaminen on palkitsevaa. Kun asiakas innostuu: ”Just tätä mä tarkoitin! Ai sää voit tehdä tän näinkin! Laitetaan vielä yksi räjähdys!”, tai kun omista käsistä lähteneen mainoksen näkee Koskikeskuksen jättinäytöltä tai vaikka New Yorkin Central Squaren Nasdaq-näytöltä, on fiilis pysäyttävä. Jokainen projekti myös opettaa tekijäänsä. Tekniikan kehitys ei pysähdy koskaan, ja aina tulee uusia kulmia ja kikkoja siihen, miten viestiä voisi kuljettaa.

Mitä siis haluaisin sanoa videomainontaa mainoskampanjansa osaksi harkitsevalle? No että hyvä idea! Liikkuvalla kuvalla saadaan luotua vaikka mitä lisäarvoa. Kun mainokseen tuodaan mukaan uusina ulottuvuuksina liike, aika ja ääni, kannattaa niistä ottaa kaikki irti. Silloin voi hyödyntää sen, mihin teknologia yltää ja pystyy hienovaraisesti tuomaan mainokseen oikeaa tunnelmaa, mikä parantaa viestin liikkumista rytmin avulla. Ja ainahan voi heittää green screenin avulla näyttelijän studiosta vaikkapa kuukävelylle.

Sellaista on olla Propagandan MAD.

 

– Esa Pitkälä

Aiheeseen liittyvät työkalut