Haarlasta helteeseen ja takaisin

Eli kerran ihminen, joka teki mainoksia. Mainoksia sisälle, mainoksia ulos, mainoksia paperille, mainoksia näytöille. Sitten hän sai ajatuksen: ”Mitä jos pitäisin tauon?” Oma kaupunki oli rakas, mutta maailmassa oli muutakin nähtävää.

”Ei tää ny ihan kesäistä Nässyä voita, mutta on tässä jotain kumminkin”, tuumi ihminen jossain päin Siaminlahden rantoja valkoista hiekkaa sandaaleissaan. Toisinaan hän naureskeli vilpittömän huvittuneena paikallisten ravitsemusliikkeiden ruokalistojen kiusallisia kirjoitusvirheitä pursuavalle englannille ja tökeröille clip art -henkisille ulkoasuille. ”Pitäisiköhän mun tulla tänne töihin? Tehtävää ainakin näyttäisi olevan”, pohti ihminen. ”Voisinhan mä itse asiassa tehdä nykyistäkin työtäni etänä vaikka toiselta puolen maapalloa!”

Kyllästyttyään rakeisiin Skype-palavereihin ja katkeileviin WhatsApp-puheluihin, raivostuttavan hitaisiin 4G-yhteyksiin ja sähköpistokkeiden olemattomiin jännitteisiin hän päätti hakea töitä paikallisesta mainosfirmasta. Maan kielen alkeiskurssin jälkeenkin hän joutui toteamaan, että pomojen ja fellow-graafikoiden suusta hänen opiskelemansa kieli kuulosti lähinnä iloisen jokeltamisen ja kissan nau’unnan sekoitukselta. Työnhausta ei tullut yhtään mitään. Viisumi ehti jo lähes umpeutua ja rahat loppua. Ihminen lähti kotiin.

”Ihanaa että tulit! Kerro kaikki!” hänet toivotettiin tervetulleeksi takaisin Haarlankadulle kymmenin halauksin. Kunnes hän keksii, miten yhdistää leipä matkailunhimoon, hänet löytää täältä, rakkaiden työkavereiden ympäröimänä. Lähes neljän vuoden aikana Propagandalla on työkavereihin muodostunut uskomaton side.

Kuulopuheiden mukaan ihminen vetäytyi myöhemmin erään lämpimän maan kaukaiseen kolkkaan viiden kissan ja kymmenpäisen vuohilauman kanssa pureskelemaan elämänsä suuntaa.

Tämä tarina oli sekoitus totta ja tarua sekä mennyttä ja tulevaa, mutta tarinan ihminen olen minä. Uppoutuneisuus visuaaliseen maailmaan ei koskaan häviä, muttei myöskään palava tarve astua tuntemattomille kaduille, kuulla ennen kuulemattomia kieliä ja tutkia outojen kulttuurien silmukoita. Taidan jättää kuitenkin vuohitilallisen hommat niille, jotka niistä jotain ymmärtävät, ja jatkaa graafisten töiden saralla toistaiseksi.

Katariina Laiho

Graafinen suunnittelija
(LOMALLA)

Katariina Laiho

Graafinen suunnittelija
(LOMALLA)