Hyvä visu syntyy sisällöstä

Toimistomme vaihtoi nimeä mainostoimistosta mainos- ja viestintätoimistoksi kuluneen vuoden aikana. Vaihdos tuntui minusta luontevalta, sillä olen työhistoriani aikana kokenut olevani tekemisissä enemmän viestinnän kuin mainonnan kanssa.

Kärjistetysti sanoen jokaisessa toimistomme tekemässä työssä on viesti. Viestin esitystapa voi vaihdella pelkkää tekstiä sisältävästä tiedotteesta monikanavaiseen graafiseen toteutukseen. AD:na minun tehtäväni on kertoa viestiä visuaalisin keinoin. Näyttävä mainos ilman osuvaa sisältöä on kuin pitäisi aurinkolaseja sisällä: näyttää ihan hyvältä, mutta niistä ei ole mitään hyötyä. Toisaalta hyvä viesti ilman kohderyhmää puhuttelevaa ulkoasua hukkuu massaan. Parhaimmillaan lopputuote on oivaltava kirjallisen ja kuvallisen kerronnan yhdistelmä, jossa sen osat täydentävät toisiaan.

Kun alan suunnitella esimerkiksi uutta yritysilmettä, mietin kolmea asiaa:

  1. Mikä on yrityksen/tuotteen/toiminnan tarina?
  2. Kuinka sen tulisi välittyä kirjallisessa ja kuvallisessa viestinnässä?
  3. Kuinka viesti erottuu kilpailijoista?

Viestintäkanavien jatkuva pirstaloituminen luo mielenkiintoisen haasteen myös graafiselle suunnittelijalle.

Materiaalien pitää taipua mitä erilaisempiin muotoihin painettuna, digitaalisena ja liikkuvana kuvana. Muutoksen myötä sisällöstä on tullut ykkösasia: vanhan tutun kaavan monistamisella ei enää pärjää, vaan sisällön pitää olla erottuvaa, laadukasta, aitoa ja kehittyä kohderyhmän mukana. Tämän lisäksi kohderyhmää voi aktivoida jatkamaan viestin jakamista kehittämällä laadukasta, viihdyttävää ja hyödyllistä sisältöä. Kuulostaa monimutkaiselta, mutta loppupeleissä ratkaisu löytyy viestin yksinkertaistamisesta. Less is more. Sama sääntö pätee myös ulkoasuun: karsitaan häiriötekijät viestin ympäriltä ja keskitytään sisällön kiteyttämiseen visuaalisin keinoin.

 

– Erno Kangas