Nettisivustot nollasta sataan

Me Propagandalla käytämme sivustoprojekteissamme alustana suosittua avoimen lähdekoodin WordPress-julkaisujärjestelmää. Mikä WordPress oikeastaan on ja mihin sen saavuttama suosio perustuu?

Blogialustasta julkaisujärjestelmäksi

Vuonna 2003 ensimmäisen versionsa saanut WordPress kantaa tällä hetkellä yksinoikeutetusti maailman suosituimman julkaisujärjestelmän kruunua hulppealla, lähteestä ja laskutavasta riippuen, reilun kolmanneksen tai jopa 70 prosentin markkinaosuudella. Varsin vaatimattomista lähtökohdista alkunsa saanut järjestelmä on aktiivisen kehittäjäyhteisönsä käsissä kulkenut evoluutioaskeliaan blogialustasta kohti ominaisuuksiltaan jatkuvasti rikkaampaa julkaisujärjestelmää.

Minä ja WordPress

Ensikohtaamiseni WordPressin kanssa sijoittuu jonnekin vajaan kymmenen vuoden taakse, aikaan jolloin työpäiväni kuluivat pääasiassa Flash / ActionScript -ohjelmoinnin parissa, joka eli silloin suosionsa huippuaikaa. PHP-ohjelmointikieli, HTML- ja CSS-merkintäkielet sekä tietokantatekniikat, jotka ovat siis myös WordPress-perusrakennuspalikoita, olivat tulleet minulle tutuiksi jo opiskeluaikanani, joten siirtyminen WordPressin maailmaan oli ensimmäisen julkaisujärjestelmää vaativan projektin eteen tullessa hyvin mutkaton. Tästä jo vuoden tai kahden sisään vedinkin paria WordPress-kehittämisen perusteisiin pureutuvaa kurssia Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Osana päivittäistä työnkuvaani WordPress-kehitys on ollut karkeasti arvioiden tämän vuosikymmenen alusta lähtien. On ollut mielenkiintoista ja äärimmäisen antoisaa seurata järjestelmän elinkaarta kuluneiden vuosien aikana ja mukauttaa omia työtapoja vastaamaan jatkuvasti kehittyvän alustan tarjoamiin uudenlaisiin mahdollisuuksiin.

WordPressin suosion perusteet

WordPressin saavuttaman suosion perustana on helppoa nähdä sen avoimen lähdekoodin periaatetta hyödyntävä perusfilosofia sekä sitä hyödyntävä maailmanlaajuinen ja kiitettävän aktiivinen kehittäjäyhteisö. Ne takaavat, että julkaisujärjestelmä pysyy niin sanotusti kiinni ajassa niin tietoturvallisuutensa kuin muidenkin ominaisuuksiensa osalta. Yhteisön varmasti näkyvin saavutus on lähestulkoon loputon tarjonta valmiissa WordPress-teemoissa ja lisäosissa, jotka laajentavat järjestelmän ominaisuuksia kohti ääretöntä ja sen yli. 🙂

Toinen kiitettävä seikka on WordPressin käyttäjäystävällisyys. Sen ylläpitokäyttöliittymä on vaivaton oppia ja parhaimmillaan todella helppo ja intuitiivinen käyttää. Käyttökoulutukseksi riittää lyhyt, esimerkiksi kehittäjän ja sivuston pääkäyttäjän yhteinen istunto. Sivuston ylläpitäjällä ei tarvitse tämänkään jälkeen olla työpöytänsä kulmalla paksua manuaalia osatakseen tehdä vaadittavia sisältöpäivityksiä sivustolleen.

WordPress-kehitys Propagandan tapaan

Kehittäjälle WordPress tarjoaa varsin vapaan temmellyskentän. Tapoja tehdä WordPress-kehitystä lienee yhtä monta kuin kehittäjiäkin. Käytännössä tämä mahdollistaa ketterän ja tekijänsä näköisen tavan toteuttaa asiakkaan tarpeisiin räätälöityjä verkkosivustoja kustannustehokkaasti.

Huolimatta siitä, että tarjolla olisi mittava kirjasto valmiita ulkoasuteemoja käytettäväksi, suunnittelemme ja toteutamme Propagandalla jokaisen asiakassivuston niin sanotusti nollasta sataan itse taataksemme laadukkaan lopputuloksen. Näin ollen jokainen Propagandan koneistosta ulos tuleva sivusto on ulkoasultaan uniikki ja vastaa yhdessä asiakkaan kanssa määrittelemiimme tarpeisiin.

Tekemiemme WordPress-toteutusten kirjo on liiottelematta sanoen varsin laaja. Olemme toteuttaneet kaikenlaista ytimekkäistä kampanjasivustoista laajoihin yrityssivustoihin tuotekatalogeineen ja muutaman nimikkeen verkkokaupoista aina useita satoja tuotteita sisältäviin ja erilaisten taustajärjestelmien kanssa integroituviin verkkokaupparatkaisuihin. Jokainen näistä on ollut omalla tavallaan opettavainen, joten tulevia projekteja odotan aina innolla. Ehkäpä seuraavaksi pääsemme toteuttamaan jotakin hienoa yhdessä sinun yrityksesi kanssa?

 

– Sami Harju

Aiheeseen liittyvät työkalut