Se on vaan mainos…

On vuosi 1996 ja katselen isäni kanssa kolmos-kanavaa. Tulee mainoskatko ja hän sanoo: ”Jos jonkun tarvitsee mainostaa, sillä menee huonosti”. Jostain syystä tämä lause jäi pikku-Jussin mieleen, varsinkin kun itse pidin mainoksia kivoina – ne olivat parhaimmillaan jopa pieniä elokuvia. Vaikka tapahtuneesta on jo parikymmentä vuotta, vastaavanlaiset asenteet ovat osittain vieläkin elossa. Miksi mainoksia tarvitaan? Jos tuote on hyvä kyllä ihmiset ostavat, vai mitä?

Ehkäpä mainosten voiman aliarviointi johtuu osittain siitä, että Suomessa kilpailu ei ole ollut yhtä kovaa kuin tuolla “isossa maailmassa”. Mainostamista ehkä vähän jopa häpeilläänkin ja varsinkin silloin, jos siihen ei olla tyytyväisiä tai ei oikein tiedetä mitä kannattaisi tehdä. Jokin aika sitten sosiaalisessa mediassa jaettiin Kauppalehden uutista Markkinoinnin lisääminen kasvattaa liikevaihtoa ja sille naureskeltiin yhdessä. Tämä voi olla uutinen vain Suomessa – tottakai markkinointi kasvattaa liikevaihtoa! Silti asenteet ovat välillä vuodessa 1996 ja markkinointia pidetään ylimääräisenä kuluna. Sitten vielä häpeillään vähän päälle.

Mainonta on paljon muutakin kuin ihmisten kerjäämistä ostamaan. Hyvä mainos jää mieleen ja herättää tunteita. Se naurattaa, suututtaa, surettaa, ärsyttää, luo kateutta tai ylpeyttä. Pienikin asia voi olla brändin kannalta uskomattoman tärkeä. Loistavaa tuotetta tai palvelua ei saa hävetä. Huutakaa ylpeänä ja kovaa kaikille, kuinka loistavia olette, miksi teidän tuotteenne on maailman paras ja mistä sitä saa!

Palataanpa vielä pikku-Jussin maailmaan. Meidän perheen autona oli lapsuudessani FSO Polonez, jonka kuvittelin omassa mielessäni maailman parhaaksi autoksi. Vähitellen julma totuus itäblokin insinöörin tuotoksesta selveni ja rupesin kyselemään isäukolta miksei ostettaisi parempaa autoa, vaikka Volvoa. Volvolla pyöri tuolloin legendaariset mainokset, joissa matala miesääni luetteli Volvon ominaisuuksia sähkökitaran vinkuessa taustalla. ”Ajattele, millä ajat. Volvo”. Neljä sanaa, kitaroita ja matala taajuus loivat minulle mielikuvan huippulaadusta, turvallisuudesta ja arvokkuudesta todella pitkäksi aikaa. Vieläkin auton vaihdon sattuessa kohdalle on Volvo aina automaattisesti yksi vaihtoehdoista.

Lopuksi haluan yhteenvetona mainita tuoreimman mieleeni jääneen mainoksen. Se oli Sanoma-konsernin radiomainos, jossa mainostettiin mainoksella mainostamista. Radiospotin mukaan Suomen kaikkien aikojen ensimmäisellä televisiomainoskatkolla oli kolme mainosta, joista yksi oli Jenkki-purukumi. Kyseessä oli uusi tuote, jonka amerikkalaiset sotilaat toivat maailmansodan jälkeisinä vuosina Eurooppaan. Vuosien varrella Jenkki on muodostunut jonkinlaiseksi kulttituotteeksi, joka löytyy jokaisen suomalaisen taskusta, käsilaukusta ja repusta. Kuvitelkaa, jos tuota brändiä ei oltaisi mainostettu! Kukaan ei olisi koskaan saanut tietää maailman parhaasta purukumista.

 

– Jussi Rajamäki