Tämä projekti saa mennä metsään!

Koska olet viimeksi käyskennellyt metsässä? Eilen, viime vuonna vai 20 vuotta sitten? Usein sanotaan, että nykyihminen on vieraantunut luonnosta ja kokee sen yhdentekevänä tai jopa pelottavana. Asia on varmasti näinkin, mutta onneksi tunnelin päässä vilkkuu valoa.

Viimeisen 10 vuoden aikana retkeilyn suosiossa on todettu voimakasta kasvua. Tämä on näkynyt selvänä piikkinä esimerkiksi kansallispuistojen kävijätilastoissa ja erilaisten retkeilytarvikkeiden myynnissä. Viime vuosina on myös tutkittu paljon metsän ja luonnon terveysvaikutuksia.

Rentoutuminen. Luonnossa mieli rauhoittuu ja stressitasot laskevat. Ilma on happirikasta, kuormittavia aistiärsykkeitä ja kiireen tunnetta on vähemmän. Kuule tuulen humina, haista suopursu ja kohtaa ehkä orava.

Vahvistuminen. Luonnossa liikkuminen on todettu tehokkaaksi tavaksi kehittää fyysistä kuntoa ja kehon motoriikkaa. Vaihteleva maasto, epätasainen alusta ja korkeuserot tuovat paljon lisähaastetta perinteisen lenkkeilyn sijaan.

Inspiroituminen. Luonto on taidokas muotoilija. Jo lyhyellä patikoinnilla voi löytää lukemattomia erilaisia muotoja ja värejä, jotka hivelevät silmää. Oli sitten kyse jylhästä maisemasta tai yhdestä ainoasta ruskan kellastamasta lehdestä. Vielä kun ottaa huomioon vuodenaikojen vaihtelut, niin paletti on valmis.

Itselleni säännöllinen metsässä patikointi on tärkeä vastapaino arkiselle aherrukselle. Voin sitä myös lämmöllä suositella ihan jokaiselle, joka kokee, että työasiat joskus ottavat korvien välissä ylivallan. Se ei yksinkertaisimmillaan vaadi suuria taloudellisiakaan uhrauksia. Hyvät varusteet ovat toki tärkeät vaikeammissa maastoissa ja pidemmillä vaelluksilla, mutta alkuun riittää vain perus ulkoiluvaatetus ja lenkkarit.

Suomen luonto on upea ja monimuotoinen, eikä siitä nauttiminen maksa käytännössä mitään. Kaiken kruununa päälle saa vielä ison kasan erilaisia terveyshyötyjä. Olisiko näin Suomi 100 -juhlavuotena syytä tehdä joku pieni retki, jos viime kerrasta on kulunut jo pidemmän aikaa? Unohda hetkeksi kaupunki ja työt, pakkaa reppuun vähän evästä ja suuntaa korpeen. Saatat löytää jotain, mitä et tiennyt olevan olemassakaan.

Hyödyllistä tietoa retkeilystä, luonnosta ja suomalaisista kohteista löytyy Luontoon-verkkosivuilta. Myös Retkipaikka-blogi tarjoaa mielenkiintoisia vinkkejä. Molemmista on saatavilla myös mobiilisovellukset.

Tämän projektin kanssa voi mennä huolella metsään!

Tomi Kauhajärvi

Graafinen suunnittelija

Tomi Kauhajärvi

Graafinen suunnittelija