Työkavereihin tutustumassa – konseptisuunnittelija Marko Vilkman

Kesän jälkeen toimistollemme tupsahti kourallinen uusia työkavereita. Muutaman kuukauden varovaisen tuijottelun jälkeen päätin ottaa selvää, ketä nämä uudet tyypit ovat. Ensimmäisenä vuorossa konseptisuunnittelijan tittelillä työskentelevä Marko Vilkman. Marko on osoittautunut tuiki tärkeäksi joukkuepelaajaksi, joka operoi asiakkaan, projektijohdon ja suunnittelijoiden välimaastossa. Konseptisuunnittelijan tontti voi olla osalle lukijoista vieras, joten annetaan Markon itse kertoa, mistä hommassa on kyse.

Kuka olet, mistä tulet ja minne olet menossa?
Olen konseptisuunnittelija nimeltä Marko Vilkman. Markkinoinnin parissa olen työskennellyt reilun vuosikymmenen. Juuret minulla on syvällä Etelä-Pirkanmaalla, mutta nykyään operoin historiallisesta Tampereen Amurista käsin. Koen, että olen työelämässä menossa entistä enemmän kohti kokonaisuuksia ja strategista suunnittelua. Uskon nimittäin vahvasti, että tulevina vuosina Suomessa markkinointi nähdään vahvemmin osana yritysten liiketoiminnan ydintä. Haluan olla tässä kehityksessä mukana.

Kerro sun työpäivästä. Mitä kaikkea se voi pitää sisällään?
Paljon kommunikointia, niin asiakkaiden kuin kollegoidenkin kanssa. Työpäivään kuuluu runsaasti asiakasymmärryksen kasvattamista eri muodoissa, taustoihin tutustumista sekä työpajoja. Kommunikoinnin ja asiakasymmärryksen pohjalta ideoinkin sitten lähes joka päivä jotain, joko ihan konseptin raakiletta tai toimivaa strategiaa. Joskus idea syntyy kahvikonetta lypsäessä, toisinaan vasta matkalla salibandytreeneihin.

Meidän ensimmäinen yhteinen projekti oli mielenkiintoisen verkkopalvelun suunnittelu ja toteutus. Kerro sun roolistasi siinä.
Olen kyseisessä projektissa konseptisuunnittelijana. Yhdessä projektipäällikkö Sannan kanssa saimme mielenkiintoisen haasteen asiakkaalta, johon vastattiin idealla toteutuksesta. Päädyimme yhteistyöhön, jonka jälkeen kehitimme asiakkaan kanssa työpajassa ideasta konseptin. Kävin meidän web-suunnittelijoiden kanssa tulevaa verkkopalvelua ja sen toiminnallisuuksia läpi ja viilasin konseptia toimivampaan suuntaan. Tein verkkopalvelun ”rautalangat”, joiden kautta asiakkaan tiimi sai käsityksen lopputuloksesta ja pystyi samalla antamaan projektiin oman lisäpanoksensa. Yhdessä AD Ernon kanssa terävöitettiin vielä konseptia ennen visuaalista suunnittelua. Toimin siis asiakkaan (miksei myös asiakkaan asiakkaan), projektijohdon sekä visuaalisen ja teknisen suunnittelun välissä ns. yhdistävänä lenkkinä.

Mikä asia työssäsi saa sut innostumaan?
Kirkas idea, jonka näkee miltei samassa hetkessä mukaansatempaavana tarinana. Hienointa on se hetki, se euforia, joka leimahtaa juuri siinä tilanteessa, kun tajuaa että tässä se nyt on. Upeinta on kokea se yhdessä tiimin ja asiakkaan kanssa.

Pistä loppuun kolme kovaa spotify-linkkiä
Ludovico Einaudi – Italialainen pianisti tyynnyttää ideointiin.
Ron Costa – Ranskalainen teknotuottaja saa uppoutumaan konseptin viilaamiseen.
Mustasch – Ruotsalainen rokkibändi takoo energiaa deadlinejen voittamiseen.

 

– Erno Kangas