Viestinnän onnistumisessa ratkaisevaa on myös kuuntelemisen taito

Olen aika isänmaallinen tyyppi – ainakin siinä mielessä, että ylpeyden tunne tulee rintaan, kun suomalainen kohoaa palkintopallille, mutta se tunne tulee myös, kun suomalainen keksintö ja yritys on saanut ansaittua huomiota maailmalla. Kyllä me osaamme! Tästä kansasta löytyy sellaista uniikkia osaamista, jota mielellään esittelee kenelle tahansa – myös kansainvälisesti.

On ilo olla tässä mukana: kaiken keskiössä suunnittelemassa viestintää, miettimässä, miten tämä huikea juttu saadaan kerrottua niin, että jokainen ymmärtää, että tämä pitää itse kokea ja nähdä. Tai että tämä tuote on hyödyllinen juuri minulle. Yrittäjien tarinat ja innovaatiot sytyttävät innostukseni liekkiin ja myös kynäni alkaa lentää.

Vaikka kirjoittaminen on viestinnän suunnittelijan työssä tärkeä taito, vielä tärkeämpää on kyky ideoida ja nähdä kaikki kokonaisuutena. Viestintä ei synny vain sanoista peräkkäin, vaan sen taakse tarvitaan strategia ja suunnitelma. Hallittu kokonaisuus höystettynä raikkailla ideoilla vie maaliin!

Mutta tämä ei onnistu ilman yhteistyötä – sitä, jonka teemme yhdessä joka päivä huippujen, ihanien, hauskojen ja hassujen kollegoitteni kanssa – tai mikä tärkeintä: ilman tehokkaan kuuntelemisen ja ymmärtämisen taitoa, ymmärrystä siitä mitä sinun yrityksesi ja tuotteesi tarvitsee juuri nyt, mistä tässä kaikessa on kyse. Kokonaisuudessaan onnistunut vuorovaikutus asiakkaiden, kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden kesken toimii tärkeänä lähtölaukauksena hyvälle viestinnälle. Viestintäteoissa aito sisältö ratkaisee tänä päivänä yhä enemmän, mutta myös se, että kerromme siitä tunteella. Kun viestimme koskettaa, se herättää myös huomiota ja saa aikaan toimintaa.

Hienointa on se, että saamme kulkea asiakkaittemme rinnalla, ihan ensi metreistä kohti suurta, kansainvälistä mainetta niittävää yritystä – tai pienempienkin yrittäjien rinnalla – tekemässä tärkeää työtä: kertomassa palvelusta tai tuotteesta, jolla on merkitystä, ja auttamassa avaamaan ovia kohti tulevaisuuden mahdollisuuksia. Viestijänä rakastan vuorovaikutusta, mahdollisuutta viestiä monin eri tavoin ja asioiden näkyväksi tekemistä. Eniten rakastan sitä, että saan vaikuttaa ja olla avuksi.

 

– Sirpa Consiglio