Yrityksen arvokkain asia on sen kulttuuri

Miksi sä olet töissä siellä?”

Kuinka monesti sinulta on kysytty tätä tai kuinka usein olet miettinyt asiaa? Useammin olet varmasti vastannut kysymyksiin ”mitä teet?” tai ”missä olet töissä?”. Mutta mieti nyt hetki, miksi työskentelet nykyisessä työpaikassasi ja jatka sitten vasta lukemista.

Vastasitko mielessäsi järkevillä faktoilla vai tunneperäisillä seikoilla? Oliko vastaus jotain sellaista, mitä et voi tehdä tai saada mistään muualta? Kirjoita asia lapulle ja laita se näkyvälle paikalle työpisteen viereen.

”Luotettava, toimitusvarma, kokonaisvaltainen ja ketterä.”

Olet varmasti kuullut jonkun kuvailevan yrityksensä toimintaa juuri kyseisillä tai vastaavilla termeillä. Ja nämähän ovat hyviä asioita, mutta samalla myös perusolettamuksia, joita valtaosa toimijoista haluaa noudattaa. Mitä jos joku kertoisi olevansa epäluotettava – kiinnostaisiko kuulla ainakin mistä on kyse?

Bisnestä ei voi voittaa

Puhutaanpa sitten asiakkaista tai työntekijöistä, koskaan ei saisi olettaa, että ihmistä todella kiinnostaa yritys tuotteineen. En tarkoita, että leuka pitäisi iskeä rintaan ja lähteä suomalaisittain häpeämään, vaan että etenkin markkinoinnin suunnittelussa ajatukset kannattaa kääntää pois itse yrityksestä. Tulee pohtia mieluummin niitä asioita, joilla on todellista arvoa ja merkitystä yrityksen henkilöstölle ja asiakkaille. Seurauksia ja myötävaikutuksia, jotka syntyvät tehtyjen valintojen ansiosta ihmisen elämään. Mitä asiakas saa tai poistuuko jonkun päänsärky, jos te nyt vaan satutte olemaan toimitusvarmoja?

Miksi näin kannattaa tehdä? Koska bisnestä ei voi voittaa. Bisneksessä mitataan vain väliaikoja, ei loppuaikaa. Vai pysähtyykö maailma, jos teidän yritys tippuu kilpailusta tai lakkaa kokonaan olemasta? Eikö todella ole olemassa vastaavaa yritystä, joka tekisi samoja tuotteita ja laulaisi samoja lauluja – edes lähelle? Epäilen. Aina tulee uusia ja erilaisia pelimanneja.

Mutta sellaista yritystä ei ole, missä on täysin samanlainen kulttuuri kuin teillä. Kulttuuria, jonka luovat yrityksen työntekijät, toimintatavat, kokemukset, se muiden mielestä outo pukeudu eläimeksi -päivä ja niin edelleen. Yrityksen sekä sen tekijöiden arvot, asenne ja näkemys erottavat sen aidosti muista. Väitänkin, että yritys, joka keskittyy olemaan joka päivä itse parempi ja vastuullisempi, menestyy lopulta paremmin kuin yritys, joka pyrkii vain viemään rahat ja päihittämään kilpailijansa.

Kulttuuri johtaa yritystä

”Pysähdytkö auttamaan kaatunutta pyöräilijää, vaikka tiedät siksi myöhästyväsi palaverista? Toimitko näin myös muuten elämässä – ja etenkin työpaikalla?”

Tehkää arvopohjaisia päätöksiä kaikkialla liiketoiminnassanne. Antakaa kulttuurin kuljettaa, kertokaa siitä ja sen luomasta arvosta. Kulttuuri johtaa yritystä ja kulttuurin muodostavat työntekijät. Johtajien vastuulla on vain ohjailla kulttuuria oikeaan suuntaan. Siihen on syynsä, miksi moni vastaa työpaikan parhaaksi puoleksi mukavat kollegat.

Kun yritys saa myytyä kulttuurin synnyttämän näkemyksen ja lisäarvon, sitoutuu asiakas tai uusi työntekijä oikealla tavalla – meidän jutusta tulee myös hänen juttunsa. Syynä ei silloin varmasti ole vain halvin hinta tai paras palkka. Silloin asiakas ostaa paljon muutakin kuin vain tuotteen ja työntekijä saa paljon muuta kuin paikan käydä töissä. He saavat kokemuksen, parhaimmillaan elämyksen. He tulevat osaksi tai itse asiassa vahvistavat tätä kulttuuria. Kokemuksien muodostuma luottamus mahdollistaa aivan erilaisen toiminnan ja sallii myös satunnaiset virheet matkalla onnistumiseen.

Miten tämä tehdään, mitä tämä vaatii? Rohkeutta tehdä päätöksiä ja kommunikoida yrityksen ytimestä: kulttuurista, ihmisistä, tunteista, elämyksistä ja empatiasta. Rohkeutta yhdistää näitä asioita luovien näkökulmien ja uusien kerrontakeinojen kanssa. Rohkeutta olla oma itsensä.

Kulttuuri on aito, yrityksen ytimestä tekojen kautta syntyvä asia. Se sitoo ihmisiä yhteen ja vahvistaa järkiperäisiä asioita, kuten lukuja, ominaisuuksia ja muita yritykseen liittyviä faktoja. Kyse on tunteesta; aidoista inhimillisistä pyrkimyksistä, joidenka syvin taso on sama kuin muutenkin elämässä – rakkaus.

 

– Marko Vilkman